четвер, 9 липня 2009 р.

Песимізм чи реалізм?

Нещодавно приїхала з курсів вчителів інформатики... Курси - очно-дистаційні: три дні -в липні, три дні - в вересні, і три дні - в березні. А в проміжках - виконуємо завдання. Курси - чудові, навчитися можна багато... Тільки дивує те, що говорилося про моніторинг освіти, про апробацію підручників. Виходить, що "винні" в тому, що доводиться користуватися поганими підручниками, саме ми, вчителі. Це ми їх затверджуємо, виявляється! Але за двадцять чотири роки роботи у мене ніхто ніколи не запитав мою думку про підручники! Колеги, яким "пощасливилось" брати участь в цих дослідженнях, кажуть, що це робиться доволі "хитро", запитання в анкетах дуже закручені... Часом просто змушені писати позитивний відгук про підручник. 
 ...Курси потрібні мені для того, щоб вести з нового навчального року одну годину інформатики на тиждень в дев'ятому класі за новою програмою. До цього інформатика в нашій дев'ятирічці не викладалася. Вся "фішка" полягає в тому, що нова програма вимагає, щоб викладання велось ТІЛЬКИ в "машинному" варіанті, тобто - тільки за наявності комп'ютерів в школі, не говорячи вже про можливість виходу в Інтернет. Але біда в тому, що й компютерів нема! Я, хоч і невиправний романтик, але - реаліст. Я не вірю, що в вересні у нас в школі раптом з'являться комп'ютери. Більше того, я думаю, що і підручника, хоч одного з презентованих нам на курсах, в вересні у нас не буде. Такі проблеми - в багатьох школах. Найцікавіше те, що переважна більшість "слуг народу", які вже прозвітували про комп'ютерізацію шкіл, - вихідці з села... 
Залишається, правда, ще помріяти про комп'ютерний клас... Знаєте, до нашого села недавно підвели газ! В будівлях жителів він -уже третій рік. Для газифікації школи було виготовлено проектну документацію і збудовано котельню (по величині, приблизно, - як туалет). На це було витрачено більше сотні тисяч гривень. Хтось прикарманив цю суму, а потім гроші було виділено знову... Мутна історія... Скільки комп*ютерних класів можна було придбати на ці гроші? Тому вважаю, що мій песимізм - цілком обґрунтований.

Немає коментарів:

Дописати коментар